torsdag 17 december 2015

Hugo And Josefine 1967 Kjell Grede Sweden Hela Filmen Sverige



En film från 1967, baserad på boken Hugo och Josefin.



Jag har läst under en längre period boken Hugo och Josefin av Maria Gripe för några grupper från låg- och mellanstadiet.

Boken handlar om Hugo och Josefin som är lite annorlunda. Hugo är stark och självständig och hjälper Josefin när hon blir retad. De båda blir mycket goda vänner. Boken handlar bl  a om rädsla, mod och vänskap.

Ovan finns filmen som är baserad på boken, ta tillfället och titta på den!


 

tisdag 15 december 2015


Januari tema
 
ATT MÅ BRA



Må bra för att du är den du är!

Det finns ingen annan som du. Varje människa är unik och det är du också.

Varje människa har sin egen skönhet, både inre och yttre. Tyvärr påverkas vi av alla bilder som visas i tv, tidningar mm. Där ska man helst se ut på ett visst sätt.

På en blomsteräng finns det många blommor. Varje blomma har sen egen skönhet. Liksom blommorna är olika är alla vi människor olika.

Var nöjd med att du är den du är! När du tycker om dig själv mår du bra och när du mår bra är det lättare att tycka om andra och att vara en bra kompis!

 
    
Lilla må-bra boken av Carina Eriksdotter. En bok med olika tips om hur man mår bra. Den ger tips hur du tar hand om dig själv på bästa sätt, t ex hur du lever ett hälsosamt liv, vikten av att motionera och vila, äta sunt och lite annat smått och gott. Den finns att låna här på biblioteket.





Stress

Stress är något som verkligen kan påverkar oss på ett negativt sätt. Men det finns olika sätt vi kan göra för att minska stressen och därför kunna må mycket bättre. En sak man kan göra är att t ex tala med någon om det, göra roliga saker eller träna på att ta det lugnt.

Sömn är viktigt, även vad du äter. Att träna eller röra på sig gör att du orkar mer och får lättare att slappna av.

Stress kan bero på att man har höga krav på sig själv. Speciellt om man hela tiden måste vara på topp och bäst!

För tjejer kan även kraven på att vara smal, snygg, smart och social öka stressen.

Försök även att inte tänka på och oroa dig för sådant som ska hända senare eller som skulle kunna hända.


 
 







Motion

Motion är superviktigt  för hälsan och påverkar även vår sömn.
Våra kroppar är gjorda för att röra på sig. Barn och ungdomar rekommenderas att röra på sig minst två timmar varje dag! Även vardagsmotion som t ex ta trapporna istället för hissen, gå eller cykla till skolan eller städa varje dag fungerar bra.

Redan en timmes stillasittande är för länge för kroppen och hjärnan. Man behöver röra sig, gärna var 25:e minut.

Att röra på sig är bra både för kroppens och hjärnans utveckling. Vi orkar mer och vi tänker bättre genom att motionera. När man tränar producerar hjärnan nya hjärnceller som står för minne och inlärning.

Inte bara motion är bra för hälsan även en hobby på fritiden är bra för trivsel och arbetsron i skolan. Det visar sig att de stärker självförtroende och koncentrationsförmågan och man har lättare följa instruktioner och att samarbeta!



Kost

Det är lättare att orka med skola, kompisar och annat när du ätit bra. Om man slarvar med maten är det lätt att man då känner sig svag och orkeslös.
Alla kroppens celler behöver energi för att hjärnan ska fungera och musklerna ska orka arbeta. Förutom energi behöver du olika näringsämne som du får genom att äta en blandning av olika sorter mat.

Det är bra att äta frukost, lunch och middag och dessutom ett par mellanmål, t ex ett på eftermiddagen och ett på kvällen.






Har du svårt att äta frukost, drick en deciliter vatten så fort du vaknar. Då kommer magen och tarmen igång.               
Gör iordning frukosten kvällen innan, t ex ät den på bussen eller när du kommer fram till skolan.

Du bör äta minst två frukter varje dag, plus bär och grönsaker för att må bra. Du håller dig då både piggare och friskare.

Hjärnan är extra känslig för vad man äter under perioder av utveckling och tonåren.

Var försiktig med läsken! En burk läsk innehåller 10 tsk socker. Socker försämrar minnet men kan även utlösa depression och inflammationer i kroppen.
 

 




En nyttig receptbok för barn och ungdomar
 
I Matiga mellanmål för barn och ungdomar, finns 25 recept på lättlagade och mättande mellanmål.

Barnrecepten har tydliga och enkla förklaringar i punktform. Alla recept är utvalda för att passa barn-  och ungdomsgrupper i olika sammanhang, från förskola och fritids. Men går lika bra att göra hemma som mellanmål eller kvällsmat.


 
 
 
 
 
Sömn

I puberteten är sömnen extra viktigt för att du ska växa och utvecklas. Men även för att hålla dig frisk och kunna tänka klart och lära dig nya saker.

Sömnen gör att kroppen repareras och bildar nya celler så du blir starkare och uthålligare.
Mycket att göra i skolan, vara  ständigt uppkopplad, tillgänglig och social, skapar stress som sedan kan leda till sömnproblem.

Om du har problem med sömnen under en längre period bör du prata med någon och se till att du får hjälp. Om det inträffar enstaka tillfällen finns det många olika knep man kan försöka med. Ett kan vara att tex inte dricka något uppiggande som cola, kaffe eller te strax innan läggdags.

Kan man sova för mycket?  Även om du kan behöva mer sömn under puberteten är det sällan bra att sova mer än elva timmar per dygn.
Tonåringar behöver mellan 9 och 10 timmars sömn, och under 13 år behöver man 10 och 11 timmar sömn per natt.





Självkänsla

Det finns mycket du kan göra för att stärka din självkänsla.
Var inte för hård och dömande mot dig själv. Om du tänker negativa tankar om dig själv, finns det olika knep för att bryta dem.

Umgås med personer som du känner dig trygg med.
Självkänsla hör ihop med samvete. Om du är elak, får du dåligt samvete och mår dåligt. Motsatsen sker om du är snäll, då mår du bättre och får bättre självkänsla.

Försök att inte jämföra dig med andra hela tiden. Även de som verkar lyckade kan ha en massa jobbiga tankar.

Glöm inte att skilja på sak och person, dvs om du gör något fel betyder inte det att du är en sämre person. Du har samma värde som människa oavsett vad som händer dig dåligt eller bra!
Bli bättre på att ta emot beröm och komplimanger.


Visa varandra uppskattning för vilka ni är!


 
 

 

 
 

Hjälp om du är ledsen och mår dåligt

Barnens hjälptelefon   (BRIS) Ring 116 111 om allt som känns svårt.
Inget problem är för stort eller för litet..Bris betalar samtalet och det syns inte på telefonräkningen att du har ringt.


Bris-mejlen Här kan du mejla, chatta och ställa frågor som rör dig personligen. Du kan också läsa vanliga svar på frågor om till exempel mobbning och skilsmässor.


Jourhavande kompis ( Röda korsets ungdomsförbund) Ring 020-222 444

 




 

onsdag 2 december 2015



 
Boken om Rosa Parks
 
Rosas Buss
 av Fabrizio Selei
 
 
Boken finns att låna här på skolbiblioteket
 
 Idag är det 60 år sedan Rosa Parks vägrade resa sig på bussen för att en vit man ville ta hennes sittplats.
 
I  december 1955 tog Rosa Parks bussen hem från jobbet. Svarta resenärer var tvungna vid den tiden att ge upp sina platser för vita resenärer. Men Rosa Parks vägrade resa på sig. "Ni får arrestera mig om ni måste", sa hon och greps senare av polisen.
 
Detta ledde till att svarta bojkottade alla bussar i 381 dagar. Vilket i sin tur ledde till att medborgarrättsrörelsen bildades och de svartas liv blev lättare på många områden.
 
Utan Rosa Parks mod hade världen sett annorlunda ut!
 

 
  

måndag 19 oktober 2015




Oktober tema
  
MOBBNING


Den här månaden har vi tema Mobbning. Detta är ett ämne som är jätte viktigt att ta upp eftersom mobbning är något som tyvärr ibland förekommer i skolor idag, vilket också innebära ett lidande för de personer som blir utsatta för det.

Idag jobbar skolorna mycket på att förebygga mobbning på olika sätt bl a genom att ta upp ämnet och prata om det och man har trygghetsteam som elever kan vända sig till. Vi accepterar ingen form av mobbning och vidtar åtgärder omgående om vi skulle upptäcka att det förekommer.

Alltså noll tolerans mot mobbning!


 
 
 
Länkar om mobbning:
 
 
Om mobbning 
 
Men vad är mobbning?
Här är en liten kort definition om mobbning.

”Mobbning är när en eller några personer blir utsatta för negativa handlingar från en eller flera personer upprepade gånger och under en längre tid.”
Mobbning är kränkningar av olika slag. Det kan yttra sig i olika former som taskiga kommentarer, eller våld som knuffar, brotta ned, sparkar, vilket är mer vanligt på mellanstadiet, medan kränkningar på nätet förekommer oftare på högstadiet.
Sedan finns de psykiska kränkningar som miner, blickar och utfrysning vilket är vanligt främst bland tjejer.


 
Vem är då mobbaren?
Mobbaren är oftast en väldigt osäker och feg person som har ett behov att hävda sig och utöva makt som bottnar i rädslor. Är man kille vill man vara skolans kung som andra ser upp till, den som är tuff och cool.
När det gäller tjejer, vill man vara skolans drottning som skaffar sig ett litet hov, vilket består av tjejer som beundrar henne och samtidigt är rädda. Där är det viktigt med att ha ”rätt” kläder, ”rätt” frisyr och ”rätt” åsikt.
Men alla andra då, den breda massan som bara ser på och kanske inte gör så mycket. Man är faktiskt till viss del delaktig i det hela om man inte går in och säger ifrån! Om alla reagerar så fort man ser minsta antydan till mobbning, så får inte mobbaren någon makt att utöva sina kränkningar.

Var modig nog att säga ifrån! Det är inte att skvallra när det gäller att en människa blir utsatt för kränkning!

”Det är inte de onda människornas ondska som är det farligast utan de goda människornas tystnad.”



Varför mobbar man?
 
Oftast handlar det om normer, d v s att man ska vara på ett speciellt sätt som ska passa in och smälta in i den miljö man befinner sig i. Det kan vara att ha en viss klädstil, musiksmak, fritidsintressen eller vilken sport man utövar. Det är ofta osynliga regler som man förväntas följa och de som avviker från dessa normer eller regler riskerar då att bli utsatta för mobbning.

Om man är utsatt för mobbning eller ser någon bli det ska man direkt ta det med den mentor man har eller vända sig till Trygghetsrådet som finns på skolan.



Boktips om mobbning

Alla emot sig av Sigsgaard J
Det kommer en ny kille till klassen. Han får nästan hela klassen emot sig…

Hasse och den rosa pantern av Widerberg Siv
Tre stora killar låtsas vara kompisar med Hasse, men i stället är de ute efter att få honom att stjäla.

Hördu Herbert! av Berger Yngve
Bert kommer ny till skolan. Han blir retad. Men en dag känner Bert att han inte tänker finna sig längre. Boken är skriven tillsammans med många barn och ungdomar.

Jag, du, vi av Skote Inger
Tre böcker i en. Bl. a ”Dom tiger ihjäl mig” som handlar om Nickan som blir utfryst efter att ha reagerat ”fel” när hon kom ny till klassen.


 
Böcker som finns här på bokbordet
Glasväggen av Ungdomar mellan 9-15 år
Ungdomar som själva skrivit noveller om mobbning.

Den dagen blev inte som de andra av Blom K Arne
De andra hade varit så svåra att Eva knappt orkade längre. På väg till skolan måste hon stiga av cykeln och kräkas. Vad hade hon gjort?

Mobbaren av Mats Larsson
-       ­Jag orkar inte längre, tänkte han. Nu hördes Bergmans röst:
-       Somliga har svårt för att fatta. Andra ännu svårare.
Klassen vände sig mot Danne. Skrattsalvorna dånade.
-       Jag orkar inte längre, tänkte han.

Klappjakten av Chambers Aidan
Hon hade tyckt att de som blev mobbade var lite ynkliga som inte gjorde något motstånd – själv skulle hon aldrig hämna i ett sådant underläge. Men det gjorde hon. En morgon stod de där och väntade på henne…

Nej lägg av! av Siv Widerberg
Denna bok beskriver lite om vad som är mobbning, hur det kan yttra sig och vad du kan göra och vart du kan vända dig om du eller någon annan blir utsatt för mobbning.

 



 
 
Från boken "Nej lägg av!"  








Vart du kan vända dig om du blir mobbad


 
  
 
 

måndag 10 augusti 2015

 
 
 
Augusti tema
 
 LIKA VÄRDE
  
Lika värde, vad betyder det?
Att alla människor har samma värde och ska inte behandlas sämre oavsett hur man ser ut t ex hudfärg, vilket språk du talar, vad du tror på, om du är tjej eller kille, vem du blir kär i eller om du har något funktionshinder.
Jag har tagit fram lite tips på litteratur, länkar och annat runt det temat.
På Barnkonventionens hemsida kan du hitta mycket information om detta.
I Sverige har alla barn och ungdomar upp till 18 år en egen ombudsman, som företräder barns och ungas rättigheter. Det betyder han tar reda på hur barn och unga upplever sin vardag och för vidare till de som bestämmer i kommuner, landsting, regering och riksdag. Just nu heter han Fredrik Malmberg.
 
Barnombudsmannen har tagit fram en lättläst
skrift om Barnets rättigheter som finns tillgänglig här i biblioteket.


 
 





 

Länktips

www.raddabarnen.se – Denna sida vänder sig till dig som behöver någon att tala med om något problem som finns i skolan eller inom familjen.


Filmtips
Tusen gånger starkare
Tusen gånger starkare är 15-åriga Signes berättelse om vad som händer när det kommer en ny elev till hennes klass. Den nya eleven Saga utmanar både elevernas och lärarnas invanda mönster och ifrågasätter flickornas underordnade roll i klassrummet. Filmen bygger på Christina Herrströms ungdomsroman med samma namn
 

Boktips
Dessa finns på bokbordet.
Jag har tagit fram fyra böcker om förintelsen som är  lättlästa. Ingen väg tillbaka, Du måste berätta och  
…vad mina ögon har sett  Av  Magda Eggens, som själv upplevde förintelsen, även Anne Franks Dagbok.

Din heder   av Martin Svensson.
 En roman om hederskultur. Den handlar om Meryems kamp och rätten till sitt eget liv och kvinnoförtryck. Den tar upp vad som händer när två kulturer kolliderar med varandra.
 
Lerlägret  och  Parvanas vandring  av Deborah Ellis.
 
Dessa böcker handlar om kriget i Afghanistan och flyktinglägren. Hur det är att växa upp som barn i dessa flyktinglägren och ständiga bomber, där familjer splittras och flykten från kriget och den farliga vägen till friheten.

 
Rosas Buss  av Fabrizio Silei.

Rosa var en kvinna på 50-talet som vägrade resa sig för de ”vita” på bussen i USA. Vilket ledde till fängelse, men med sin modiga vägran förändrade historiens gång, vilket ledde till den amerikanska medborgarrättsrörelsen, så att alla medborgare i USA skulle få samma rättigheter.

 
 
 
 
  


 




 
Böcker som andra tipsat
 

Brev till mamma  av Teresa Cardenas
 
Brev till mamma är en ovanlig bok, helt skriven i brevform. En ung flicka vars mamma har dött blir tvungen att bo hos sina släktingar. De föraktar och plågar henne för hennes mörka hudfärg och kallar henne för Tjockläppen. I hemlighet skriver flickan brev till sin döda mamma. I breven kan hon berätta om sin ensamhet och saknad men också om sina funderingar över livet och människorna omkring sig. Lättläst och gripande om rasism och vardagen på Kuba.

 
Milos flykt  av Åsa Storck
 
Milos familj har flytt sitt hemland och gömmer sig på olika ställen i Sverige. Hotet att tvingas återvända till hemlandet hänger över dem. Milo längtar efter kompisar, men han får inte gå ut. En dag smyger han iväg, fastän han vet att det är farligt



 

tisdag 14 april 2015

 
 ”Flitigt läsa gör dig klok,
därför läs varenda bok”
 



 
 

onsdag 28 januari 2015

Nya böcker
 
Vi har nu fått in böckerna bakom tevesuccén "Games of Thrones" av George R.R Martin.
 
Böckerna heter Kampen om järntronen, Kungarnas krig, Svärdets makt, Kråkornas fest och Drakarnas dans.