Januari tema
ATT MÅ BRA
Må bra för att du är den du är!
Det finns ingen annan som du. Varje människa är unik och det är du också.
Varje människa har sin egen skönhet, både inre och yttre. Tyvärr påverkas vi av alla bilder som visas i tv, tidningar mm. Där ska man helst se ut på ett visst sätt.
På en blomsteräng finns det många blommor. Varje blomma har sen egen skönhet. Liksom blommorna är olika är alla vi människor olika.
Var nöjd med att du är den du är! När du tycker om dig själv mår du bra och när du mår bra är det lättare att tycka om andra och att vara en bra kompis!
Lilla må-bra boken av Carina Eriksdotter. En bok med olika tips om hur man mår bra. Den ger tips hur du tar hand om dig själv på bästa sätt, t ex hur du lever ett hälsosamt liv, vikten av att motionera och vila, äta sunt och lite annat smått och gott. Den finns att låna här på biblioteket.
Stress
Stress är något som verkligen kan påverkar oss på ett negativt sätt. Men det finns olika sätt vi kan göra för att minska stressen och därför kunna må mycket bättre. En sak man kan göra är att t ex tala med någon om det, göra roliga saker eller träna på att ta det lugnt.
Sömn är viktigt, även vad du äter. Att träna eller röra på sig gör att du orkar mer och får lättare att slappna av.
Stress kan bero på att man har höga krav på sig själv. Speciellt om man hela tiden måste vara på topp och bäst!
För tjejer kan även kraven på att vara smal, snygg, smart och social öka stressen.
Försök även att inte tänka på och oroa dig för sådant som ska hända senare eller som skulle kunna hända.
Motion
Motion är superviktigt för hälsan och påverkar även vår sömn.
Våra kroppar är gjorda för att röra på sig. Barn och ungdomar rekommenderas att röra på sig minst två timmar varje dag! Även vardagsmotion som t ex ta trapporna istället för hissen, gå eller cykla till skolan eller städa varje dag fungerar bra.
Redan en timmes stillasittande är för länge för kroppen och hjärnan. Man behöver röra sig, gärna var 25:e minut.
Att röra på sig är bra både för kroppens och hjärnans utveckling. Vi orkar mer och vi tänker bättre genom att motionera. När man tränar producerar hjärnan nya hjärnceller som står för minne och inlärning.
Inte bara motion är bra för hälsan även en hobby på fritiden är bra för trivsel och arbetsron i skolan. Det visar sig att de stärker självförtroende och koncentrationsförmågan och man har lättare följa instruktioner och att samarbeta!
Kost
Det är lättare att orka med skola, kompisar och annat när du ätit bra. Om man slarvar med maten är det lätt att man då känner sig svag och orkeslös.
Alla kroppens celler behöver energi för att hjärnan ska fungera och musklerna ska orka arbeta. Förutom energi behöver du olika näringsämne som du får genom att äta en blandning av olika sorter mat.
Det är bra att äta frukost, lunch och middag och dessutom ett par mellanmål, t ex ett på eftermiddagen och ett på kvällen.
Har du svårt att äta frukost, drick en deciliter vatten så fort du vaknar. Då kommer magen och tarmen igång.
Gör iordning frukosten kvällen innan, t ex ät den på bussen eller när du kommer fram till skolan.
Du bör äta minst två frukter varje dag, plus bär och grönsaker för att må bra. Du håller dig då både piggare och friskare.
Hjärnan är extra känslig för vad man äter under perioder av utveckling och tonåren.
Var försiktig med läsken! En burk läsk innehåller 10 tsk socker. Socker försämrar minnet men kan även utlösa depression och inflammationer i kroppen.
En nyttig receptbok för barn och ungdomar
I Matiga mellanmål för barn och ungdomar, finns 25 recept på lättlagade och mättande mellanmål.
Barnrecepten har tydliga och enkla förklaringar i punktform. Alla recept är utvalda för att passa barn- och ungdomsgrupper i olika sammanhang, från förskola och fritids. Men går lika bra att göra hemma som mellanmål eller kvällsmat.
Sömn
I puberteten är sömnen extra viktigt för att du ska växa och utvecklas. Men även för att hålla dig frisk och kunna tänka klart och lära dig nya saker.
Sömnen gör att kroppen repareras och bildar nya celler så du blir starkare och uthålligare.
Mycket att göra i skolan, vara ständigt uppkopplad, tillgänglig och social, skapar stress som sedan kan leda till sömnproblem.
Om du har problem med sömnen under en längre period bör du prata med någon och se till att du får hjälp. Om det inträffar enstaka tillfällen finns det många olika knep man kan försöka med. Ett kan vara att tex inte dricka något uppiggande som cola, kaffe eller te strax innan läggdags.
Kan man sova för mycket? Även om du kan behöva mer sömn under puberteten är det sällan bra att sova mer än elva timmar per dygn.
Tonåringar behöver mellan 9 och 10 timmars sömn, och under 13 år behöver man 10 och 11 timmar sömn per natt.
Självkänsla
Det finns mycket du kan göra för att stärka din självkänsla.
Var inte för hård och dömande mot dig själv. Om du tänker negativa tankar om dig själv, finns det olika knep för att bryta dem.
Umgås med personer som du känner dig trygg med.
Självkänsla hör ihop med samvete. Om du är elak, får du dåligt samvete och mår dåligt. Motsatsen sker om du är snäll, då mår du bättre och får bättre självkänsla.
Försök att inte jämföra dig med andra hela tiden. Även de som verkar lyckade kan ha en massa jobbiga tankar.
Glöm inte att skilja på sak och person, dvs om du gör något fel betyder inte det att du är en sämre person. Du har samma värde som människa oavsett vad som händer dig dåligt eller bra!
Bli bättre på att ta emot beröm och komplimanger.
Visa varandra uppskattning för vilka ni är!
Hjälp om du är ledsen och mår dåligt
Barnens hjälptelefon (BRIS) Ring 116 111 om allt som känns svårt.
Inget problem är för stort eller för litet..Bris betalar samtalet och det syns inte på telefonräkningen att du har ringt.
Bris-mejlen Här kan du mejla, chatta och ställa frågor som rör dig personligen. Du kan också läsa vanliga svar på frågor om till exempel mobbning och skilsmässor.