Februari tema
BARNBOKS/ UNGDOMS FÖRFATTARPORTRÄTT
Jag har valt ut några av de mest populäraste
barnboks- och ungdomsförfattarna. Dessa kommer jag att skriva och berätta om under februari månad, vilka de var och är och deras böcker. Bland ungdomsförfattarna har jag valt Katarina von Bredow, Rick Riordan, Christina Wahlén och Mats Wahl.
Bland barnboksförfattarna är den mest självklara förstås vår älskade Astrid Lindgren.
Elsa
Beskow är känd för sina vackra illustrationer som hon
gjorde själv till sina böcker.
Gunilla
Bergström är den mest kända nu levande barnboksförfattare.
Den mest lånade författaren är Martin Widmark, som är mest känd för Lasse-Majas dektektivbyrå.
Här ett utdragen från en intervju med Martin Widmark från hans hemsida www.martinwidmark.se
Varför blev du barnboksförfattare?
-Jag började berätta rövarhistorier för min son. Så märkte jag att han tyckte om dem. I många år har han tjatat om att han ska få höjd månadspeng för att det faktiskt är hans förtjänst att jag är författare idag!
Din serie om Lasse o Majas detektivbyrå läser alla barn i Sverige och även i Frankrike, Korea, Polen, tänker du på kulturskillnader när du skriver?
-Nej, inte så att jag tänker på att barn i Ryssland och Kina läser mina böcker.
Tror du på spöken?
-Nej, det gör jag inte. Men jag gjorde det när jag var liten. Och jag vet precis hur läskigt det kan vara när det plötsligt knarrar oväntat i en gammal trappa.
Gillar du själv besöka ställen där dina böcker utspelar sig på: cirkus, zoo, kyrka, biograf m. fl.?
-Ja, alla mina deckare utspelar sig ju i olika miljöer. Och jag tänker noga och länge innan jag bestämmer mig för i vilken miljö brottet ska ske. Då brukar jag gå på studiebesök till en kyrka eller en cirkus t ex.
Finns det något du rädd för?
-Jag är rädd för att jag eller någon av mina nära och kära ska bli sjuka.
Favoritfärg: Blå
Favoritdjur: Katt
Favoritlag: Barcelona
Favoritgodis: Blåa skumelefanter
Favoritresemål: Italien och Kina
Favoriträtt: Hemmagjord egen ravioli med svamp och ost
Lasse Maja Martin Widmark
Gunilla
Bergström (1942)
Gunilla föddes i Göteborg, där hon även läste till journalist. Men jobbar nu heltid med att skriva böcker. Hon har skrivit ett 40-tal barnböcker, men den mest kända är Alfons Åberg serien.
Gunilla har två vuxna barn
som var förebilder till Bill och Bolla i rimböckerna "Ramsor och Tramsor,
om Bill och Bolla" samt "Tokigt och Klokigt, mera ramsor om Bill och
Bolla". Böckerna handlar om att ha en handikappad familjemedlem.
Hon får inspiration till sina böcker från vardaglivet, genom att hon t ex hör roliga repliker från människor.
Gunilla gillar att spela piano, vilket hon gör 1 timme
varje dag.
Alfons Åberg Gunilla Bergström
Elsa
Beskow (1874-1953)
Elsa föddes på Södermalm i Stockholm. När hon var 15 år gammal
dog hennes pappa, vilket ledde till att hon flyttade till Elsas mors ogifta
syskon. Flytten gjorde att hon fick inspirationen för karaktärerna till boken tant Grön, tant Brun, tant Gredelin och
farbror Blå. Hon gifte sig sen och fick sex söner.
Genombrottet fick hon 1890 med boken Puttes äventyr i blåbärsskogen. Andra kända böcker är Tomtebobarnen, Olles skidfärd och Barnen på solbacka och förstås många
andra. Elsa illustrerade även flera av Alice Tegnérs sångböcker.
För Elsa var det
viktigt med barnens rätt till lek, fantasi och egna tankar.
Elsa Beskow
Illustration från hennes bok
Astrid
Lindgren (1907-2002)
Astrid kommer från Vimmerby i Småland och flyttade till
Stockholm vid 18-års ålder, där utbildade hon sig till kontorist. Men på
1930-talet började hon skriva sagor för en tidsskrift. Hon var du hemmafru och
frilansade som stenograf.
Astrid hann skriva många böcker före hennes död 2002.
Dessa har översatts till 95 olika språk. Hon har vunnit många priser för sina
böcker som bl a Pippi Långstrump som
kanske är hennes mest kända.
Hennes texter har ofta mycket humor, ironi men också lite
av sorg ibland.
Det kan göras en lång lista på de böcker hon skrivet, men
några av dem är: Mästerdektektiven
Blomkvist, Alla vi barn i Bullerbyn, Nils Karlsson-Pyssling, Mio min Mio, Emil
i Lönneberga, Madicken, Ronja Rövardotter och Bröderna Lejonhjärta är en del av dessa böcker.
Astrid Lindgren
UNGDOMSFÖRFATTARE
Katarina von Bredow
Den första i ordningen bland ungdomsförfattarna är Katarina von Bredow.
Katarina är född 1967 i Småland. Hon debuterade som 24-pring 1991 med ungdomsboken Syskonkärlek. Sedan dess har hon givit ut ett flertal ungdomsböcker.
Genomgående teman i Katarinas böcker är omöjliga och problematisk kärlek, exempelvis Syskonkärlek som handlar om kärleksrelationen mellan två syskon.
Katarina har fått flera priser och utmärkelser, bland annat Barnens Romanpris 2012 för boken Flyga högt.
Här en intervju med Katarina von Bredow från www.litteraturmagazinet.se.
Varför skriv du?
- Dels är det nog det roligaste jag vet, och dels är det mitt sätt att vara på. Mitt sätt att uttrycka känslor och funderingar. Jag har t exempel mycket lättare att skriva till någon än att ringa upp honom eller henne. Frågan är svår att svara vettigt på, tycker jag. Jag har skrivit sedan jag lärde mig bokstäverna.
Hur får du inspiration?
- Den finns överallt. I det förflutna, i människor jag möter, saker jag ser och hör. Men även jag har dagar då allt står stilla hur jag än gör.
Hur ser en typisk arbetsdag ut när du skriver?
- Jag börjar när barnen gått till skolan och håller på till cirka 16.00. Men det går ganska sakta när jag skriver. En bra dag får jag ihop mellan 8-10 sidor, men oftast mellan 3 - 5 sidor. Jag läser igenom och ändrar mycket, backar och skriver om.
Och det värsta?
- När ingenting man skriver blir bara, när hjärnan känns stel och orden gör motstånd när man ska sätta dem efter varandra. Det näst värsta är att man ofta måste splittra upp skrivtiden och göra saker man inte vill, av ekonomiska skäl...
Vad är det bästa med att vara författare?
- Det är de dagar då man har riktigt flyt. När man kommer in i sin berättelse helt och fullt och bara behöver lyssna, se och sätta ord på. Det näst bästa är alla fina läsare.
Vad är ditt bästa tips till den som drömmer om att bli författare?
- Skriv mycket och gärna olika sorters texter. Experimentera och upptäck vad man kan göra med orden. Det är mycket mer än man tror från början. Visa gärna upp dina texter för andra, helst opartiska bedömare som kan komma med nya infallsvinklar och tankar kring det du gör. Jobba mycket med karaktärerna så de blir levande och komplexa. Låt överhuvudtaget arbetet ta den tid det behöver. Att lägga undan en text och sedan plocka fram den efter ett par månader kan göra underverk. Det är svårt att se med fråsch blick på det man sitter mitt i.
Katarina von Bredow
Richard "Rick" Riordan
Rick är född 5 juni 1964 i San Antonio, Texas, är en amerikansk författare. Han blev berömd för sina böcker om Percy Jackson (Född till hjälte, Monsterhavet, Titanernas förbannelse, Kampen om labyrinten och Striden om Olympen). Den femte boken gavs ut i USA den 5 maj 2009. Han är specialiserad inom området grekisk mytologi och historia.
Innan han blev författare var han engelsklärare i 15 år. Han har också skrivit en annan serie för vuxna som heter Tres Navarre. Han har även medverkat i serien The 39 clues där han skrev en av de tjugo böckerna i serien.
Filmer har gjorts av de två första böckerna från Percy jackson, The Lightning Thief och Sea Of Monsters. Producenten är Chris Columbus.
I USA är Rick Riordans serie om halvguden Percy ett superfenomen i Twilight-klass. Den har legat 229 veckor på NY Times bestsellerlista för serier (december 2011) och det rullar på - "I’ll tip my hat to you, mr Riordan" skrev Stephenie Meyer på sin sajt när hon läst ut sista delen.
Film finns på del 1, och del 2 och hade biopremiär våren 2013. De övriga delarna är "Född till hjälte", "Monsterhavet" och "Titanernas förbannelse".
Han har gjort en annan serie i samma kategori som heter The Heroes Of Olympus. Serien handlar om profetian från boken Striden Om Olympen som går i uppfyllelse. Striden Om Olympen är den sista boken i historien om Percy Jackson.
Christina Wahldén
Christina skriver om berättelser som hon tycker är angelägna och som berättar något om vår tid. Oftast är det verkligheten som inspirerar henne och det handlar ofta om tunga ämnen.
De senaste åren har hennes böcker utspelat sig i länder där mänskliga rättigheter inte är en självklarhet. För henne är det viktigt att visa hur världen ser ut!
En intervju från www.barnensbibliotek.se
Du skriver ofta om svåra ämnen. Hur kommer det sig?
-Jag arbetade som journalist på tidningen Svenska Dagbladet i 25 år och under tio av dem var jag kriminalreporter. Då läste jag jätte mycket förhör där det framkommer att saker ofta är mer komplicerade än vad som skildras i en tidning.
Under min tid som kriminalreporter skrev jag mycket om sexualbrott om hedersrelaterade brott, alltså våld mot kvinnor och barn. Delar av de problemen har jag använt i mina böcker.
I boken Kort kjol var det tre väldigt grova gruppvåldtäkter i Södertälje som låg till grund, även om min bok inte skildrar sanningen utan bygger på flera historier. Jag skriver för att ge de drabbade en röst.
I boken Fallen flicka bygger på flickor som oförklarligt ramlade ut från balkonger under åren 2007-2008. Tyvärr har det även efter det dykt upp nya fall där anhöriga är misstänkta.
Varför blev du författare?
-Jag skrev små berättelser redan när jag var barn och har alltid drömt om att skriva böcker. At bli journalist var en slags genväg till att få skriva.
Vad är det roligaste med att skriva?
Det är det där med att komma på. Som nyhetsreporter är jag hårt drillad i att det som står i tidningen ska vara sant, men i böcker jag bara hitta på.
Vad är det svåraste med att skriva?
-Det är att göra berättelsen rättvisa. I mitt fall är det ofta ämnet som kommer först, till exempel hedersmord, och då funderar jag på vilka personer jag behöver för att berätta så effektivt som möjligt. Sedan handlar det också om teknik, om berättelsen ska vara i jagform eller dåtid . Och det här valen innan är rätt avgörande, för det går bara att bearbeta i efterhand till viss gräns.
Har du något råd till den som vill bli författare?
-Skriv mycket! Skriv varje dag och skriv i olika former. Skriv dagbok eller poesi. Eller skriv brev, du behöver inte skicka iväg dem. Och skriv om saker du kan något om eller om en plats du är bekant med, för då är det ofta saker du tycker om att berätta om.
Vad gör du när du inte skriver?
-Jag har inte så mycket ledig tid, mitt yngsta barn är bara tre år. Så jag är med familjen och om jag hinner går jag gärna på teater. Det är inte mer rafflande än så!
Många av hennes böcker finns att låna här på skolbiblioteket.
Christina Wahldén
Mats Wahl
Mats Wahl föddes 1945 i Malmö. Han är uppväxt på Gotland och i Stockholm.
Efter att han som sextonåring upptäckt Ernst Hemingway vaknade författardrömmarna.
Han har studerat litteraturhistoria och socialantropologi och arbetat som outbildad lärare i nästan tjugo år, varav 10 år med sorgsna och rasande ungdomar på specialinstitutioner.
Arbetet med ungdomar väckte tankar kring hur det känslomässiga bagaget kan komma att påverka livet. I många av sina berättelser söker han gestalta erfarenheter från arbetet med ungdomar i kris.
Mats Wahl är en efterfrågad föredragshållare och seminarieledare.
Presentation av Mats Wahl från hans hemsida www.storytel.se
"Jag hade som sjuttonåring börjat nära drömmen att bli författare. Hur jag skulle bli en sån begrep jag inte. Vad jag visste fanns det ingen utbildning som ledde till att man fick en bok utgiven.
Jag skrev några dikter och lämnade upp dem till tidningen Vi, som hade kontor på Högbergsgatan, inte långt från där jag bodde. Den första veckan trodde jag att de skulle ringa och be att få publicera dem. Jag förstod inte varför det tog dem så lång tid. Efter någon månad gick jag upp på redaktionen och bad att få dikterna tillbaka.
Jag visste inte vad jag ville skriva om, bara att jag ville skriva. Jag hade inget ämne. Jag hade inte levt. Jag försökte sätta igång att leva. Jag var sjutton år.
Idag har jag publicerat ett drygt 40-tals böcker som är översatt till ett dussin språk. Jag har skrivit manus till flera TV-serier och jag har skrivit några filmmanuskript. Därutöver har jag publicerat ett stort antal artiklar och några noveller. Mina dikter låter jag ingen läsa."
Mats Wahl