onsdag 18 januari 2017

 
Månadens författare
 
 
 

Laura Trenter


Denna intervju är hämtad från länken nedan:
http://www.barnensbibliotek.se/Författare/Forfattarlista/trenter/tabid/294/Default.aspx


Laura Trenter - intervju

"LAURA TRENTER föddes i Stockholm, men de första sex åren bodde familjen till största delen i Rom. Hon växte upp med deckarskrivande föräldrar. Pappa Stieg Trenter dog när Laura var sex år, men mamma Ulla skriver fortfarande. Laura tror att hon har dem att skylla för att hon började författa så fort hon lärt sig skriva och för att de flesta berättelserna handlade om mord.
Hennes barn Kalle och Krillan är förebilder till barnen i böckerna om pojkarna Puckelbro.
Det finns olika typer av deckare. I pusseldeckaren får läsaren veta ungefär lika mycket som detektiven i boken. Författaren lägger ut spår och villospår. På det viset kan man lista ut en hel del själv genom att lägga pussel med spåren.
I den moderna deckaren är det vanligt att läsaren får vara med om brottet och ibland också vet vem den skyldige är. Läsaren får följa polisen och i vissa fall även brottslingen tills fallet är löst.
I en psykologisk thriller känner sig huvudpersonen ofta hotad. Det är vanligt att brottet inte begås förrän mot slutet av boken och både huvudpersonen och läsaren väntar med spänning på vad som ska hända.



Hur gör du när du skriver en bok?

Jag brukar ha grundhistorien klar innan jag börjar skriva. Personerna som är med, hurdana de är, vad de råkar ut för, vad de gör och vad det leder till. För mig skulle det inte fungera att hitta på allt medan jag skriver, eftersom mina böcker ofta handlar om otäcka saker och då vill jag gärna kunna knyta ihop alla trådar i slutet. Men vissa händelser i böckerna kommer jag på medan jag skriver.



Var kommer idéerna ifrån?

Jag har ganska svart fantasi. Bilen som kör om mig i full fart, är det en flyktbil? Någon vankar misstänkt av och an utanför en bank. Är det ett rån på gång? Så fort jag hör eller får syn på ett utryckningsfordon undrar jag vart det är på väg och varför.
Jag får också idéer från artiklar i tidningar eller tv-program. Prova själv att leva dig in i något som de pratar om på nyheterna. Ofta stjäl jag både personer och händelser ur verkliga livet.
Mycket blod och många mord gör inte automatiskt att berättelsen blir spännande. Om det ska bli riktigt spännande är det viktigare med stämningar och det okända: - Den stora ekens grenar piskade mot rutan, men visst var det något annat ljud också? Ett ljud som jag var säker på att jag hört förut. Men var??"

Textbearbetning: Bernt Andersson


En av Laura Trenters böcker